Cybersikkerhed og GDPR

I denne tid, hvor rigtigt mange arbejder hjemmefra er det vigtigt fortsat at være opmærksom på IT- og informationssikkerheden.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet advarer om et øget trusselsbillede i disse uger, hvor mange mennesker arbejder hjemme. IT-kriminelle prøver at udnytte situationen f.eks. ved at sende phishinglinks og -sms’er, under dække af corona, f.eks. ved at det ser ud som om, at det er Sundhedsstyrelsen, der er afsender. Alene indenfor de seneste få dage har vi oplevet flere forsøg på hacking mod Odder Kommune.

Følg derfor disse råd og hjælp os med at beskytte vores IT-systemer, der er livsvigtige for at kunne give den rigtige hjælp og støtte til vores borgere:

1) Vær skeptisk. Ville afsenderen normalt sende sådan en mail og bede om det, der står i den? Andre tegn på svindel: Det haster helt vildt, afsenderadressen er mærkelig, der er sproglige fejl eller en mystisk tone.

2) Dobbelttjek. Ring til afsenderen og spørg, om beskeden er god nok eller tjek om afsenderadressen leder hen til den rigtige hjemmeside på nettet  

3) Udlever ALDRIG fortrolige og følsomme oplysninger, f.eks. passwords, kontonumre, kreditkortnumre, cpr-numre, NemId-koder etc.

4) IT-kriminelle går også efter telefonen. Pas på sms'er, du ikke kender, og opkald fra "helpdesk/ support" eller lignende. IT-Supporten i Odder  Kommune ringer ikke til dig uopfordret.

5) Hvis du er det mindste i tvivl, så videresend suspekte mails  til IT/ poul.johansen@odder.dk. Hvis du får en mistænkelig mail, skal du selvfølgelig IKKE klikke på links, vedhæftede filer eller svare på mailen. Videresend mailen  og fortæl, at du har mistanke til den. Slet mailen i indbakken, i sendt post og i slettet post.

Hvis skaden er sket, kontakt IT-support med det samme og sluk computeren, spær konti, skift password og giv andre berørte besked.

Gode råd fra Center for Cybersikkerhed
Center for Cybersikkerhed har udgivet en række gode råd om hjemmearbejde, som kan læses her.

Se også Center for Cybersikkerheds spørgsmål og svar om hjemmearbejde og cybersikkerhed her.

Information fra Databeskyttelsesrådgiveren

Hjemmearbejdspladsens indretning

Når du arbejder hjemmefra skal du sikre at personoplysninger ikke deles med uvedkommende som f.eks. familiemedlemmer. Sørg for at arbejde fra en position, hvor familiemedlemmer ikke let kan læse personoplysninger over skulderen på dig. Husk altid at låse din PC med ÿ L, hvis du forlader den – også bare hvis du lige skal ud og have din frokost. Vær opmærksom på om uvedkommende kan overhøre samtaler med en kollega om personer via telefon eller via Starleaf.

Printede personoplysninger

Hvis du har været nødt til at printe personoplysninger for at kunne arbejde med dem hjemmefra, skal du også sikre dig at oplysningerne ikke deles med uvedkommende. Min anbefaling er, at printede ark med personoplysninger låses inde, når ikke du arbejder med dem. Samme forsigtighed skal du have når du fragter de printede ark fra en lokation til en andet. Efterlad dem ikke i en ulåst bil eller på anden måde let tilgængelig for uvedkommende. Sørg for at destruere arkene med personoplysninger effektivt, når de ikke skal anvendes længere. Det er ikke nok at smide arkene i en skraldespand.  

Brud

Husk at hvis personoplysninger deles med uvedkommende er det et brud på sikkerheden i forhold til den fortrolighed der skal være om personoplysningerne. Et sikkerhedsbrud skal meldes ind til Databeskyttelsesrådgiver Lars Nors hurtigst muligt på tlf. 20 90 20 26.

Hold jer også orienteret om informationer fra IT og Databeskyttelsesrådgiveren på OdderIntra.