Hygiejne på arbejdspladsen

For at arbejde med vores fælles sundhed og forebygge sygdom sætter Odder Kommune fokus på hygiejne gennem forskellige tiltag. Du kan læse mere om tiltagene nedenfor.

Hygiejne på arbejdspladsen

For at sikre at vi kan forebygge sygdomme og samtidig sørge for, at vi alle sammen er sunde og raske, er det vigtigt, at der på arbejdspladsen er fokus på at sikre god hygiejne. Ved hygiejne forstås rutiner til at opretholde sundhed. Dette ved at hindre smittespredning med for eksempel bakterier og virus og ved at fjerne snavs og uønsket forurening.

Hygiejneorganisation

I Odder Kommune er der vedtaget en hygiejnestrategi for at understøtte god hygiejne for såvel borgere som medarbejdere i kommunen. Du kan downloade hygiejnestrategien her.

Med afsæt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger for organisering af infektionshygiejnen i kommuner er der i Odder Kommune etableret en tværgående hygiejneorganisation. Den består af en tværgående styre- og arbejdsgruppe, som behandler hygiejne på et strategisk og praksisnært niveau. Vi vil også opfordre alle arbejdspladser til at udpege ansvarlige for formidling af procedurer og retningslinjer.

Overblik over materiale, indsatser og tiltag

I den tværgående styre- og arbejdsgruppe er der udarbejdet forskellige anbefalinger til indsatser og tiltag vedrørende hygiejne. Der er både generisk materiale til alle og materiale, som er målrettet det enkelte fagområde. Nedenfor kan du få et overblik over materialet, indsatser og tiltag, samt hvordan det anbefales at bruge i praksis.

Fagområde

Tiltag

Hvad skal du gøre?

Materiale

Alle

9 råd for god hygiejne: den tværgående arbejdsgruppe har udviklet 9 råd til god hygiejne til alle medarbejdere i Odder Kommune. De bygger på sundhedsfaglig evidens og gældende retningslinjer fra Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen. Man kan tilrette teksten i den lysegule markering, så eksemplerne passer bedre til egen hverdag.

Du skal kende og efterleve de 9 råd til gode hygiejne i din hverdag på arbejdspladsen.

Alle

Hygiejneugen 38: den tværgående styre- og arbejdsgruppe har valgt at lave lokale indsatser i uge 38, som er den nationale hygiejneuge. Det kan være med quiz, konkurrence, formidling af de 9 råd for god hygiejne, gennemgang af undervisningsmateriale, fokus på håndhygiejne eller andet, som vurderes relevant i jeres hverdag.

Du skal deltage aktivt og støtte om i de initiativer, som iværksættes på din arbejdsplads.

Sundhed & Omsorg,

Bo & Beskæftigelse

E-learning om håndhygiejne fra Aarhus Kommune på læringsportalen.

Estimeret tid: 30 min. pr. medarbejder.

Du skal gennemgå undervisningen som ny medarbejder og derefter hvert 3. år. Du får automatisk en påmindelse i din mail, når det er tid til at genbesøge undervisningen.

Dagtilbud

Fire film til dagtilbudsområdet fra Sundhedsstyrelsen

Estimeret tid: 5-7 min. for alle fire film.

Du skal gennemgå undervisningen som ny medarbejder og derefter årligt.

Skoler

”Sådan vasker du hænder” og undervisningsmateriale til børn/elever fra Sundhedsstyrelsen

Du skal gennemgå undervisningen som ny medarbejder og derefter årligt.

Nyttige links til mere viden

Alle

Hygiejne og rengøring til borgere

Brug det til inspiration og information. Der er fx en hygiejnequiz, små film om rengøring samt tip og tricks til hygiejne i hverdagen.

Dagtilbud

Håndbog om hygiejne til dagtilbud

Brug den som inspirationsmateriale eller opslagsværk.

Sundhedsplejen, dagtilbud og skoler

Børnelægernes BørneTips

Brug det håndtering af konkrete sygdomsudbrud og videreformidling til forældre.

Dagtilbud og skoler

Smitsomme sygdomme hos børn og unge

Brug det som opslagsværk ifbm. håndtering af sygdomsudbrud.

Sundhedsplejen, dagtilbud og skoler (til forældre)

Pjece til forældre om forebyggelse af smitsomme sygdomme

Brug det til videreformidling til forældre