Hvad kan opspares?
- Man kan opspare frihed fra 6. ferieuge. Alle har mulighed for at opspare den 6. ferieuge, og det kan være både 6. ferieugetimer eller -dage, man sparer op.
- Derudover er der mulighed for at opspare eventuelle afspadseringstimer fra over-og/eller merarbejde. Opsparing af over-/merarbejde skal aftales mellem leder og medarbejder.
Opmærksomheden henledes på, at opsparing vedrører ikke-afviklet overarbejde samt merarbejde for deltidsansatte. Det betyder, at har man timer til afspadsering, som ikke når at blive afviklet inden for den periode som den enkelte overenskomst eller arbejdstidsaftales bestemmelser fastlægger (evt. lokalaftale), vil de kunne aftales overført til opsparing.
Arbejdsgiver har dog fortsat mulighed for i stedet at vælge udbetaling af den ikke-afholdte afspadsering. (Den ansatte kan anmode om overførsel, men det er op til arbejdsgiver at beslutte, om der skal ske udbetaling eller om der kan ske overførsel til opsparing af frihed).
Hvor meget frihed kan opspares?
Man kan maksimalt opspare frihed svarende til 15 dage i alt. Det kan enten være via 6. ferieuge opsparet over 3 år, eller det kan være en blanding af 6. ferieuge og afspadseringstimer.
Afspadseringstimerne kan dog maksimalt svare til otte dages frihed på ordningen.
Man skal give besked inden den 1. oktober i afholdelsesperioden for 6. ferieuge, hvis man ønsker opsparing.
Man skal således aktuelt inden den 1. oktober 2025 meddele, at ikke afviklede timer, der vedrører 6. ferieuge, overføres til opsparing den 1. maj 2026.
Hvordan afholdes de opsparede dage?
Opsparet frihed kan afvikles som hele dage eller timer. Ved afholdelse af opsparet frihed nedskrives det opsparede med det afholdte timetal.
I forbindelse med ønske om frihed skal den ansatte meddele, om der skal bruges timer, der stammer fra 6. ferieuge, over- eller merarbejde.
De opsparede dage kan holdes enkeltvis, flere dage i sammenhæng eller som en længere sammenhængende frihedsperiode. Dog henledes opmærksomheden på, at ønsker man at holde mere end to sammenhængende dage og mere end otte dage på et år, skal det fastlægges efter aftale med leder.
Hvis man ønsker at bruge sin opsparede frihed, skal man give besked om det så tidligt som muligt. Arbejdsgiver skal imødekomme ønsket i det omfang, det er foreneligt med tjenesten.
Der er ingen formkrav ift. aftale om overførsel til opsparing. Vi anbefaler dog af dokumentationshensyn, at det vil være hensigtsmæssigt, at det sker skriftligt, fx i en mail eller på anden vis.