Ferie

Ansatte i Odder kommune er omfattet af ferieaftalerne mellem KL og Forhandlingsfællesskabet.

Præcisering af ferieaftalens begreber

  • Ferieåret (1. – 5. ferieuge) er perioden fra den 1. september til den 31. august. I denne periode optjenes løbende betalt ferie med 15,42 timer (2,08 dage) pr. måned. 
  • Ferieafholdelsesperioden (1. – 5. ferieuge) er perioden fra den 1. september til den 31. december i det efterfølgende år (i alt 16 måneder). 
  • Hovedferien er som udgangspunkt 3 uger og skal placeres i perioden den 1. maj til den 30. september, med mindre andet aftales mellem leder og medarbejder i en aktuel, konkret situation. 
  • Øvrig ferie er den ferie, som ikke er hovedferie.

De første 4 ferieuger:

Der er ret til 4 ugers ferie inden for det ordinære ferieår: 1. september til 31. august.

Hvis man har været forhindret i at holde de første 4 ugers ferie, inden året er omme, f.eks. pga. sygdom eller barsel, bliver de resterende dage automatisk overført til det følgende ferieår.

Der kan således ikke ske udbetaling i dette tilfælde, undtagelsen er dog, at udbetaling kan ske, hvis man har været syg eller på barsel to ferieår i træk.


5. ferieuge

Hvis den 5. ferieuge ikke er afholdt inden for ferieafholdelsesperioden, kan der inden 31. december skriftligt aftales overførsel til næste ferieår.

Hvis der ikke er aftalt overførsel, vil der ske automatisk udbetaling, hvis man er ansat på fuld tid. Er man ansat på deltid, og ønsker 5. ferieuge udbetalt, skal der udfyldes erklæring via Borger.dk.

Blanket til aftale om overførsel af 5. ferieuge findes i Rollebaseret Indgang eller hentes her.

Aftale om afholdelse af betalt ferie på forskud

Leder og medarbejder kan aftale (skriftligt), at den ansatte kan holde betalt ferie på forskud.

Når medarbejderen har holdt betalt ferie på forskud, vil den efterfølgende ret til betalt ferie skulle fradrages, indtil der er sket udligning.

Fratræder den ansatte, inden udligning er sket, vil der ske modregning i medarbejderens sidste lønudbetaling.

Blanket til aftale om forskudsferie findes i Rollebaseret Indgang eller hentes her.

Den 6. ferieuge

Den 6. ferieuge følger samme regler som hidtil – dvs. optjenes i kalenderåret og afholdes i perioden 1. maj til 30. april.

Er 6. ferieuge ikke afholdt inden ferieårets udløb, bliver den automatisk overført til efterfølgende ferieår. Hvis medarbejderen ønsker det, kan 6. ferieuge i stedet udbetales ved ferieårets udløb.

Blanket til aftale om udbetaling af 6. ferieuge findes i Rollebaseret Indgang eller hentes her.


Ved medarbejderens fratræden

Ved fratrædelse, vil ferie ud over 5 uger blive udbetalt.

Der skal udbetales feriegodtgørelse for ikke-afholdt ferie hvis:

  1. den ansatte forlader arbejdsmarkedet af alders- og eller helbredsmæssige årsager, eller
  2. den ansatte fratræder i forbindelse med flytning til udlandet og framelder sig CPR-registret.

I ovenstående situationer har medarbejderen mulighed for, inden 6 måneder regnet fra fratrædelsesdatoen, at bede om at få alt tilgodehavende ferie udbetalt som et éngangsbeløb uden at ferien holdes, mod fornøden dokumentation.

Det er stadig muligt at afvikle ferie og få udbetalt feriegodtgørelse efter de almindelige regler herom.

Sygdom før ferien begynder

Sygdom
Er den ansatte syg på tidspunktet for feriens begyndelse, er der, uanset sygdommens art og omfang, tale om en feriehindring, som medfører, at ferien ikke kan begynde, medmindre den ansatte selv ønsker det. Det betyder, at den ansatte har valgfrihed med hensyn til, hvorvidt den ansatte ønsker at påberåbe sig sygdommen som feriehindring eller holde ferien trods sygdommen.

Hvis den ansatte er syg før feriens begyndelse, skal den pågældende melde sig syg hos arbejdsgiveren. Meddelelsen skal ske efter de regler, som i øvrigt gælder for sygemelding i ansættelsesforholdet, hvilket normalt vil sige ved arbejdstids begyndelse den 1. sygedag.

Delvis sygdom
Da sygdom er en feriehindring, kan den ansatte ikke pålægges at holde ferie. Tilsvarende gælder, hvis den ansatte er delvist sygemeldt, men arbejder nogle få timer om dagen. Ønsker den ansatte selv at holde ferien, forudsættes det, at den ansatte raskmelder sig, hvorefter ferien afvikles i forhold til den ansattes normale/aktuelle beskæftigelsesgrad på tidspunktet for feriens afholdelse.

Der starter ikke en ny sygeperiode efter ferien, hvis den ansatte melder sig rask for at holde ferie og efterfølgende melder sig syg igen efter endt ferie. Dette er en fravigelse af de generelle regler, hvor en raskmelding efter sygedagpengeloven normalt betyder, at der starter en ny sygeperiode efter ferien, og dermed en ny arbejdsgiverperiode uden mulighed for refusion.

Det forudsætter dog, at denne tekniske raskmelding er godkendt af Jobcentret.

Sygdom efter ferien er begyndt

Ansatte har mulighed for at få erstatningsferie ved sygdom opstået under ferie, når den ansatte har været syg i mere end 5 arbejdsdage i et ferieår, forudsat at den ansatte melder sig syg hos arbejdsgiveren og dokumenterer sygdommen ved lægelig dokumentation. Det er den ansatte, der afholder udgiften til den lægelige dokumentation. 

Hvis man ikke har været ansat i hele ferieåret, er der ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Reglerne om erstatningsferie ved sygdom under ferie gælder kun for ansatte, der har ret til betalt ferie, dvs. har ret til ferie med løn eller feriegodtgørelse. Ansatte, der holder ferie for egen regning, har ikke ret til erstatningsferie, hvis de bliver syge under deres ferie.

Du kan finde blanketter vedr. ferie her.