Bruttolønsordninger

Direktionen har på deres møde den 23. marts 2021 besluttet at give mulighed for, at der kan etableres bruttolønsordninger vedr. uddannelse.

En bruttolønsordning er en aftale mellem arbejdsgiver og en medarbejder om, at arbejdsgiveren "stiller et gode til rådighed" mod at medarbejderen går ned i bruttoløn.

Der er en række betingelser, der skal være opfyldt for at Skattestyrelsen kan anerkende en bruttolønsordning. 

  • Der skal foreligge en skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og den enkelte medarbejder om den konkrete bruttolønsordning.
  • Det er arbejdsgiveren  der "ejer" godet. Det betyder konkret i forbindelse med uddannelse, at arbejdsgiveren skal betale deltagergebyret til uddannelsen, og medarbejderens faktiske lønnedgang skal svare til udgiften.
  • En bruttolønsordning skal minimum indgås for 12 måneder. Det skyldes, at en bruttolønsordninger skal indgås indenfor den overenskomstmæssigt gældende aftaler for lønforhandling.
  • Der skal med aftalen ske en konkret lønnedgang for medarbejderen, svarende til uddannelsesudgiften. Det er således ikke tiltrækkeligt, at medarbejderen går ned i tid. Beløbet skal aftales på forhånd og kan ikke reguleres undervejs.
  • Skattefri godtgørelse for kørsel, kost og logi, er ikke omfattet af reglerne om bruttolønsordninger.

Vær opmærksom på, at hvis medarbejderen fratræder inden udløb af aftaleperioden eller afbryder uddannelsen tilfalder den resterende udgift arbejdsgiveren og kan ikke opkræves hos medarbejderen.

De aftalemæssige og administrative opgaver, der følger med etablering af bruttolønsordninger håndteres således:

  • Aftalen indgås skriftligt mellem virksomhedslederen og den enkelte medarbejder. Ledelse & Udvikling har udarbejdet en skabelon til formålet, der kan hentes øverst på denne side.
  • Vilkår i øvrigt for deltagelse i uddannelsen skal aftales mellem Virksomhedslederen og den pågældende medarbejder. Da uddannelsen ikke er en del af den kompetenceudvikling der betales af arbejdsgiveren er medarbejderen ikke ifm. bruttolønsordning omfattet af Rammer og principper ved deltagelse i kurser og efteruddannelse vedtaget af HovedUdvalget. 
  • Virksomheden /det administrative fællesskab varetager betaling af deltagergebyret.
  • Virksomheden/det administrative fællesskab sikrer journalisering af aftalen og øvrige dokumenter knyttet til aftalen. Aftalen sendes endvidere til Løn & Økonomi.
  • Løn & Økonomi varetager indberetningen vedr. den faktiske lønnedgang.

Hent skabelon til aftale om bruttolønsordning her.