Fortrinsadgang for handicappede

Fortrinsadgang for handicappede til jobsamtale til offentlige stillinger.

Baggrunden for fortrinsadgang

Offentlige arbejdsgivere er forpligtet til at give fortrinsadgang til personer med handicap, som søger opslåede stillinger i det offentlige. Formålet med ordningen er at styrke mulighederne for beskæftigelse for personer med handicap, da personer med handicap kan have vanskeligt ved at opnå ansættelse på det almindelige arbejdsmarked.

Hvad indebærer fortrinsadgangen

Fortrinsadgangen sikrer ret til en ansættelsessamtale og en efterfølgende forhandlingspligt mellem arbejdsgiver og Jobcenteret, hvis arbejdsgiver ikke ønsker at ansætte ansøgeren i stillingen.

En offentlig arbejdsgiver er således forpligtet til at indkalde en ansøger med handicap til jobsamtale, hvis vedkommende har anvendt fortrinsadgangen.

Ansøgeren kan enten benytte sin fortrinsadgang via jobcentret eller på eget initiativ ved at skrive i ansøgningen, at man ønsker at gøre brug af fortrinsadgang, eller ved at gøre brug af eventuel elektronisk formular i rekrutteringsportal.

Betingelser for at gøre brug af fortrinsadgang:

  • der er tale om en opslået stilling i det offentlige
  • ansøgeren har et handicap, der også kan være selvvurderet
  • ansøgeren opfylder de formelle krav, derunder uddannelse, der forudsættes i stillingen.

Godt råd:

Hvis ansøgningen ikke indeholder nogle oplysninger om ansøgerens handicap, tag evt. kontakt til ansøgeren. Der er måske tale om en fejl, at vedkommende har anvendt fortrinsadgangsformularen i rekrutteringssystemet.

Den personlige samtale

Pligten til at indkalde til ansættelsessamtale gælder, hver gang en ledig stilling skal besættes - selv om der er tale om samme stillingstype.

Sker henvendelsen via et jobcenter som led i centerets pligt til at fremme ansættelse for den handicappede, gælder retten til den personlige ansættelsessamtale ligeledes.

Der må ikke spørges til, hvad en ansøger fejler, men gerne hvilke funktioner i jobbet, vedkommende kan varetage.

Godt råd:

Lav en interviewguide, så I kan sikre jer, at alle ansøgere får samme spørgsmål. Derved kan I bedre dokumentere, at der ikke er lagt vægt på handicap men på ansøgerens kvalifikationer, faglige og personlige.

Forhandlingspligten

Du er som arbejdsgiver ikke forpligtiget til at ansætte en person, der har søgt med fortrinsret, hvis du vurderer, at en anden ansøger er bedre kvalificeret til jobbet.

Hvis du ikke ønsker at ansætte ansøgeren med fortrinsadgang, skal du vente med at besætte stillingen, til der er sendt en skriftlig redegørelse til jobcentret og sket en forhandling med jobcenteret. Forhandlingen skal sikre, at afslaget ikke er givet på grund af handicappet. Jobcenteret skal desuden sikre, at du kender til muligheden for handicapkompenserende ordninger.

Afslag på ansættelse er en afgørelse, og den skal derfor opfylde forvaltningslovens regler, herunder regler om begrundelse. Begrundelsen skal være saglig og fyldestgørende. Den skal forklare, hvorfor afgørelsen har fået det indhold, den har, for eksempel hvorfor arbejdsgiveren ikke finder ansøgeren med handicap lige så kvalificeret til at varetage jobbet som andre ansøgere.

Hvis ansøgeren, der har været til personlig ansættelsessamtale i kraft af reglerne om fortrinsadgang, ikke ønskes ansat, skal

  • Jobcenteret – forud for stillingens besættelse til anden side - have en skriftlig begrundelse herfor, og
  • Der skal herefter forhandles med Jobcenteret om, hvorvidt ansøgeren alligevel vil kunne ansættes i stillingen.

Dette gælder, både hvor ansøger selv har rettet henvendelse om stillingen, og hvor dette er sket med Jobcenterets mellemkomst.

Hvis en ansøger søger med fortrinsadgang til en stilling i jobcentret i vedkommendes bopælskommune, skal jobcentret i nabokommunen behandle ansøgningen.

Oversigt over nøglepersoner i Jobcentrene i Østjylland:

https://star.dk/indsatser-og-ordninger/handicapomraadet/noeglepersoner-i-jobcentrene/oversigt-over-region-oestjylland/

Link til uddrag af relevant lovgivning.

Hvis du/I har spørgsmål, ovenstående ikke besvarer, er du/I altid velkomne til at kontakte HR teamet.